תמונה דקורטיבית - קניות בסופר


גַּמְבָּהסופר 

 הגעתם לסופר, יש מלא מבצעים והנחות. דוכני טעימות, ריחות מגרים של מאפים ופיתויים בעמדת הקופה. איך נקנה נכון בסופר  גם בפן הבריאותי וגם בפן הכלכלי? 
 

העידן המודרני מביא איתו שפע מכל כיוון. אם בעבר היו מסתפקים בסוג אחד או שניים של מזון בכל קבוצה, היום יש אינסוף אפשרויות של בחירה.
שפע המזון אדיר, והפיתויים נמצאים בכל מקום (בסופר, בפרסומות, ברשתות החברתיות, ועוד). 

בנוסף אורח החיים של רובנו מאופיין בישיבה מרובה לאורך היום, ובמיעוט של פעילות גופנית. אורח חיים זה הוא הגורם הישיר לעודף משקל והשמנה כללית באוכלוסייה, מהגיל הרך ועד המבוגרים.
השמנה היא גורם סיכון משמעותי למחלות כרוניות שונות ולכן חשוב לטפל ו/או למנוע בתופעה זו על ידי שינוי ההתנהלות הצרכנית ושינוי בהרגלי האכילה . כמה צעדים קטנים ואתם שם:)


מה אפשר לעשות?

שימו לב מה אתם מכניסים הביתה, מה קונים בסופר, איך מכינים את האוכל וכמה זמן ומקום אתם מאפשרים למהלך הארוחה – זה יעזור לכם להיות קצת יותר בריאים בלי מאמץ.

  1. נתחיל עם תכנון מראש – הכינו רשימת קניות והיצמדו אליה! כדאי שברשימת הקניות השבועית יהיו כמה שיותר מצרכים טריים.  צריכים עזרה ? – הנה רשימה:

תמונה דקורטיבית - עשבי תיבול


פירות וירקות ועשבי תיבול
מלפפונים, עגבניות, 
תפוחי אדמה, בטטה
בצל לבן/סגול
כרוב לבן/סגול
פלפל, שום, כרובית, 
סלרי, קולורבי, חסה
עלי בייבי, גזר, ברוקולי
קישואים, חצילים תירס,
פטרוזיליה, כוסברה
שמיר, נענע, תפוחים,
בננות, אפרסמונים
אבטיח, תפוזים
ענבים, שזיפים
נקטרינות, אגסים
אפרסק, מלון, משמש
 תות שדה, אבוקדו
אשכוליות, לימון
פומלה/פומלית

תמונה דקורטבית - דגנים


דגנים וקטניות
ספגטי/ מחיטה מלאה
פסטה/ מחיטה מלאה
בורגול, קינואה
קוסקוס/ מחיטה מלאה
אורז לבן/ מלא
כוסמת, שיבולת שועל
קמח מלא, גריסים 
פתיתים/ מחיטה מלאה
שעועית לבנה/חומה
חומוב יבשה
אפונה יבשה
עדשים שחורות
עדשים כתומות
עדשים ירוקות



 

תמונה דקורטבית -מוצרי חלב


מוצרי חלב
חלב 3%
חלב 1%
קוטג' 5%
קוטג' 3%
גבינה לבנה 5%
גבינה לבנה 3%
גבינה צהובה (עד 15%)
יוגורט (עד 3%)
לבן
 

תמונה דקורטיבית - במיה


קפואים
שעועית ירוקה
שעועית צהובה
אפונה קפואה
אדממה (פולי סויה)
אפונה וגזר
גרגירי חומוס
תירס מוקפא
 

תמונה דקורטיבית - לחם


לחם

לחם מלא
לחם אחיד
חלה
פת אורז
דגנים
פיתה מקמח מלא

תמונה דקורטיבית -עגלת קניות


המלצות

* קנו ירקות ופירות בחמישה צבעים: אדום, ירוק, צהוב, כתום לבן סגול.

* גוונו: לפחות 4 סוגים שונים של פירות וירקות בשבוע. קנו את פירות וירקות העונה

* העדיפו מוצרי חלב דלי שומן ( עד 5%), וללא תוספת סוכר

* העדיפו את הדגנים המלאים, קנו קטניות בצבעים שונים. 


  1. השוו מחירים! בין אם הגעתם לסופר או עשיתם משלוח, השוו בין חברות ומוצרים. שימו לב להשוות את המחיר ל-100 גר' מוצר כדי שתוכלו גם להשוות בין אריזות גדולות וקטנות. לא חייבים לקנות הכל במקום אחד. 
    • ירקות ופירות- מומלץ ישירות מהשדה/חקלאי או הירקן
    • בשר/עוף מהקצב
  2.  זה במבצע אבל לא ברשימה? אולי אתם לא באמת צריכים?... היצמדות לרשימה חוסכת לכם עד כ-20% מקניה ללא רשימה.

איך נדע לפי הסימון של המוצרים מה כדאי?

לרוב אנו בוחרים מוצר מזון מסוים על פי שיקולים של טעם, מחיר, נוחות השימוש בו או הכנתו. בשנים האחרונות, עם העלייה במודעות הצרכנים לערכו התזונתי של המזון, מהווה הסימון התזונתי כלי נוסף וחשוב בבחירה מושכלת של המזונות .

הסימון התזונתי מאפשר להבין מהי תכולתם של רכיבי התזונה במזון ולהשוות בין הערכים התזונתיים של מוצרים דומים מבחינת הערך הקלורי, תכולת השומן, החלבונים, הנתרן ורכיבי תזונה נוספים. כך שבבכל מקום בו אנחנו צריכים להחליט מה לקנות, נוכל לבחור בבחירה מודעת מבין האפשרויות המזיקות פחות שעל המדף.

הסימון הירוק נועד לסייע לנו להבין אלו מזונות טובים יותר עבורם כחלק מתזונה בריאה ומאוזנת. המזונות עם הסימון הירוק יהיו לרוב מזונות גולמיים, כלומר במצב קרוב ככל הניתן למצבם הטבעי או לאחר עיבוד מינימלי. ברשימה המגוונת של המזונות "הירוקים" ניתן למצוא מוצרי חלב ותחליפים (חלב, יוגורטים, גבינות, טופו, משקה סויה), שמנים צמחיים מסוימים , זרעים ואגוזים, דגנים, קטניות, טחינה, סלט טחינה, דגים, ביצים, עופות ארוזים מראש , פירות וירקות.

הסימון האדום מופיע על אריזות כל מוצרי המזון ה"מזיקים", המכילים כמויות גבוהות של סוכרים, שומן רווי, ונתרן (מלח) הסימון מאפשר לנו להחליט שמוצרים נושאי סימון אדום מפסיקים להיות חלק מרשימת הקניות שלנו כמשפחה, או מרשימת הכיבוד למסיבות וימי הולדת בבתי הספר ובגני הילדים. הסימון האדום נועד לגרום לנו לעצור ולשקול רכישה מאחר והמזון עשיר בסוכר, שומן רווי או נתרן על כן רצוי לצרוך מזונות אלו במידה מועטה.

חשוב לדעת: העובדה כי מוצר מזון מסוים לא מחויב לשאת סימון אזהרה אדום לא הופכת אותו בהכרח למוצר בריא, מומלץ או מאושר בידי משרד הבריאות

ומה אם יש מוצר מזון שלא מסומן באדום או ירוק?

העובדה שמוצר מסוים לא סומן באדום ממש לא מצביעה על כך שהוא מומלץ לצריכה או כדאי שיהיה חלק מתזונה בריאה ומאוזנת. היעדר סימון אדום משמעותו שערכי הנתרן, השומן רווי והסוכר במוצר נמוכים מהסף שנקבע.


לסיכום:

נעדיף לקנות ולהשתמש – בשביל הבריאות שלנו!

נימנע או נמעיט

ירקות ופירות טריים – מכל הסוגים, עם הקליפה

מוצרים המסומנים בסמל אדום

דגנים גולמיים ולחם – עדיף מלאים

מוצרי מזון אולטרה-מעובדים ארוזים  מראש

קטניות

מוצרי מזון מהיר כגון מנה חמה

אגוזים למינהם, לא ממולחים

בשר מעובד כגון פסטרמות, נקניקים

טחינה

חטיפים וממתקים

שמן זית

שתיה מתוקה וממותקת

חלב ומוצריו ותחליפים ללא המתקה (ללא תוספת סוכר)

משקאות אלכוהולים (לא ניתן לרכוש בתווי מזון)

דגים, עופות וביצים – גולמיים

חלב ממותק, מוצריו ותחליפים ממותקים

דבש

 

מלח מועשר ביוד

 

תבלינים טבעיים